Nie wiem jak wy, ale jedną z moich ulubionych potraw jest pizza, którą absolutnie uwielbiam. Nieważne na jakim cieście ważne żeby była smaczna. W związku z tym w dzisiejszym poście umieszczam przepis na szybką pizze, którą przyrządzam zawsze jak nie mam pomysłu na obiad lub jako szybko przekąskę dla rodziny, a że jestem leniwa a pizze chce zjeść jak najszybciej zazwyczaj stosuje ciasto cienkie, bez drożdzy, tak zwane ciasto bułkowe, jest szybkie do wyrobienia i smakuje, z odpowiednimi dodatkami, naprawdę wyśmienicie :)
Składniki:
ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła
- 150ml mleka
sos:
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula (lub mniej w zależności jak kto lubi)
- 1 łyżka masła
- 1-2 świeżych pomidorów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- śmietana 18%( według uznania, w zależności czy ktoś woli sos kwaśny czy nie)
dodatki:
- papryka
- pieczarki lub inne grrzyby
- kurczak
- sery (gouda, mozarella, feta, brie)
- pomidor
- brokuły
Sposób przyrządzenia:
ciasto:
- Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do dużej miski.
- Wymieszać z masłem, aż mieszanka będzie przypominać miałką bułkę tartą.
- W środku zrobić wgłębienie i wlać mleko następnie szybko wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt twarde należy dodać więcej mleka.
- Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i energicznie wyrabiać.
- Wyrobione ciasto należy rozwałkować i umieścić na posmarowana olejem blaszce. Piec w dowolnej temp. nie mniejszej nić 180 stopni.
- Kroimy pomidory i szatkujemy cebule.
- Łyżkę masła dajemy do rondelka na małym ogniu.
- Nastepnie wrzucamy poszatkowana cebulę i dodajemy przeciśniety lub poszatkowany czosnek.
- Czekamy aż cebula i czosnek się zarumienią i dodajemy pokrojone pomidory jednoczenie dolewając odrobinę wody.
- Gdy woda lekko wyparuje a pomidory będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, cały czas mieszając dodajemy także śmietane.
- Żeby sos był gęstszy dodajemy łyżeczkę lub dwie mąki pszennej.
- Dodajemy soli i pieprzu według uznania i sos gotowy.
Życzę smacznego !!! <3
Marta xoxo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz